Welkom in Winterberg

We mogen u weer ontvangen! Daar hebben wij ontzettend veel zin in. Wel moet u rekening houden met een aantal (wettelijke) plichten, vastgesteld door de Duitse overheid. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. 

 

Laatste wijziging: dinsdag 4 januari 2022

Algemene richtlijnen

De basisregels blijven nog altijd van kracht:

 • Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Altijd en overal.
 • Was uw handen regelmatig.
 • Schud geen handen.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Heeft u koorts of verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis. Laat u testen. 
 • Indien u tijdens uw verblijf ziek wordt, vragen wij de receptie hiervan op de hoogte te stellen.
 • Een medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en alle openbare gebouwen (zoals de supermarkt, bakker, restaurant, winkel). Dit geldt ook voor de ski lift en bijbehorende wachtrij. 

2G/2G+ -regel

Om te kunnen overnachten in Winterberg en om toegang te krijgen tot leisure activiteiten, winkels en restaurants is een vaccinatie- of herstelbewijs en soms zelfs een boostervaccinatie of een actuele negatieve testuitslag verplicht. Zie winterberg.de voor meer informatie. 

Incheck bij onze recepties

 • Indien mogelijk zullen wij de sleutel via onze sleutelkluis aan u overdragen. Zo is er geen fysiek contact.
 • Mocht bezoek aan de receptie toch nodig zijn, dan laten we één gast binnen in onze receptie. Eventuele andere gasten vragen wij buiten te wachten. 
 • Eventuele betalingen vinden online plaats of per pin.

(Hygiëne) voorafgaand aan uw verblijf 

 • Onze accommodaties zijn zorgvuldig schoongemaakt door onze housekeeping-medewerkers.
 • Zij zijn getraind om zorgvuldig de accommodatie te reinigen, naar de richtlijnen van het Duitse gezondheidsambt die hiervoor gelden.
 • Bedlinnen en handdoeken zijn in de woning aanwezig.

Eropuit tijdens uw verblijf

Geniet van uw verblijf in Winterberg. Er is genoeg te doen, op 1,5 meter en met de andere coronamaatregelen die gelden. 

 • Bezoekt u een meer of bos? Doe dat dan per fiets, auto, bus of trein. In het openbaar vervoer geldt een mondmaskerplicht. 
 • Volg altijd de richtlijnen op die gelden bij horeca of winkels.

Geniet van de natuur
Winterberg biedt voldoende ruimte om te genieten. Een wandeling, fietstocht of hardlooprondje is dus prima mogelijk. Natuurlijk... met afstand!

Restaurants en cafés
De binnen- en buitenterassen van restaurants en café's zijn geopend. U moet een mondkapje dragen en als u binnen wilt zitten moet u een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien. 

Winkels
Er mag een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in een winkel zijn en u moet uw contactgegevens achterlaten. Ook voor winkels geldt in Winterberg de 2G-regel: voor toegang moet u een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen laten zien.

Attracties
De attracties rond Winterberg zijn weer geopend voor mensen die een herstelbewijs kunnen overleggen of al volledig gevaccineerd zijn. 

 

Voor vertrek

Nationaal & regionaal

In Duitsland gelden zowel nationale als regionale regels. Voor uw bezoek aan Winterberg heeft u te maken met de nationale Duitse maatregelen en die van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Zie winterberg.de voor de laatste regels. 

Toesturen voor aankomst

Duitsland

Iedereen die Duitsland binnen reist, heeft een coronabewijs nodig. In alle deelstaten is daarnaast de 2G en soms zelfs al 2G+ -regel van kracht of is deze regeling gepland. Dit betekent dat u volledig gevaccineerd of hersteld van moet zijn van corona om toeristisch te kunnen overnachten en toegang te krijgen tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea.

Komt u uit een hoogrisicogebied, dan is ook een Einreiseanmeldung verplicht. 

Winterberg

Voor de Nederlandse gasten: om te kunnen verblijven in een van onze accommodaties in Winterberg, moet iedereen (dus ook kinderen) een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs hebben. 

Voor de Duitse gasten: kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden, kinderen vanaf 6 jaar en ouder worden wel geacht getest te worden. Tijdens vakanties moet er elke 24 uur een test worden afgenomen en aan ons worden overhandigd. 

Toesturen voor aankomst

Om u te mogen ontvangen, hebben wij het volgende van u (en uw medereizigers) nodig: 

 • Van alle gasten ontvangen wij graag volledige persoonsgegevens: naam, adres, mobiel telefoonnummer, privé-mailadres en een kopie van het ID- bewijs. 
 • Voor alle gasten is daarnaast een vaccinatiebewijs, testbewijs (Duitse kinderen) of herstelbewijs verplicht. U kunt deze uiterlijk om 12.00 uur op de dag van aankomst naar ons toe sturen. 

Uw gegevens, herstel- of vaccinatiebewijs 

U kunt het gevraagde aantonen met één van onderstaande documenten: 

 • Een testbewijs (niet ouder dan 24 uur voor Duitse kinderen).
 • Een vaccinatiebewijs (u bent ten minste 14 dagen geleden volledig ingeënt). Helaas voldoet een QR- code niet altijd. Op uw bewijs/QR- code moet uw naam en de informatie dat u volledig gevaccineerd bent staan. 
 • Een herstelbewijs. U kunt een herstelbewijs alleen gebruiken om te reizen als: 
  • u werd getest met een PCR-test door de GGD. Een antigeen(snel)test telt niet.
  • u na 8 september werd getest met een PCR-test door een andere testaanbieder. En die aanbieder uw testgegevens heeft doorgegeven aan de GGD. 
  • uw positieve coronatest niet langer dan 180 dagen geleden was.

Wij vragen u met klem de gegevens zo snel mogelijk naar ons toe te sturen. Als u op zaterdag, zondag of een feestdag aankomt, vragen wij u de gegevens uiterlijk op de vrijdag voor aankomst te sturen. Stuur ze naar info@welcomeinwinterberg.com.

Vaccinatiebewijs

Een foto of printscreen van een QR code voldoet alleen wanneer het volgende getoond wordt:

 • uw volledige naam;
 • de tekst ‘volledig gevaccineerd’ of ‘2 van 2 vaccinaties’. 

Voor de Duitse gasten: Uw QR- code toont dit vaak beide. Het gele vaccinatieboekje is ook geldig, zolang wij een foto of printscreen ontvangen van de pagina waarop uw naam en de notitie van uw vaccinatie zichtbaar is.

Voor de Nederlandse gasten: u kunt bovenaan uw QR code op het vraagteken klikken. U komt hierna op een pagina waar zowel uw naam als de notitie van uw vaccinatie worden getoond. Dit is het bewijs dat wij nodig hebben. Het gele vaccinatieboekje voldoet ook, zolang wij een foto of printscreen ontvangen van de pagina waarop uw naam en de notitie van uw vaccinatie zichtbaar is. 

Risicogebied?

Bekijk vooraf of u uit een risicogebied komt op de website van het Robert Koch Institut. Duitsland kent twee gradaties: hoogrisicogebieden en gebieden met een zorgwekkende variant.

Nederland en België 

Nederland en België zijn voor Duitsland op dit moment hoogrisicogebieden. Dit betekent dat wij enkel gasten uit deze landen mogen ontvangen in onze accommodaties met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs.  

Dit moet u doen wanneer u uit een risicogebied komt

Hoogrisicogebied
Komt u uit Nederland, België of een ander hoogrisicogebied? Dan moet u uw reis vooraf aanmelden via www.einreiseanmeldung.de. De ontvangen bevestiging moet u bij u hebben.

Wij mogen kinderen uit een hoogrisicogebied, die niet gevaccineerd zijn, helaas niet ontvangen in onze accommodaties.

Virusvariantgebied
Komt u uit een virusvariantgebied? Dan moet u uw reis vooraf aanmelden op www.einreiseanmeldung.de. De ontvangen bevestiging moet u bij u hebben. Ook moet iedereen die (terug) komt uit een virusvariantgebied worden getest. Dat geldt ook voor gevaccineerden of mensen die zijn hersteld. De test mag een antigeentest zijn. Bij aankomst vanuit gebieden met een virusvariant is een quarantaine van 14 dagen verplicht. Deze kan niet worden verkort. 

Annuleren

Annuleren, omboeken of een voucher ontvangen? Er zijn een aantal situaties mogelijk. 

U woont in Nederland of België:

1. De reservering bestaat uit personen (volwassenen en kinderen) woonachtig in Nederland of België die niet volledig gevaccineerd of genezen zijn. 

Er is momenteel een toeristenverblijfverbod voor mensen die niet zijn ingeënt of hersteld.

In dit geval kunt u de boeking gratis omboeken, of ontvangt u een voucher.

2. De reservering bestaat uit personen (volwassenen en kinderen) woonachtig in Nederland of België die wel volledig gevaccineerd zijn.
Annuleren is in dit geval niet nodig.

U woont in Duitsland:

3. De reservering bestaat enkel uit (volledig gevaccineerde) volwassenen woonachtig in Duitsland.
Annuleren is in dit geval niet nodig.

4. De reservering bestaat uit (volledig gevaccineerde) volwassenen en kinderen onder de 16 jaar woonachtig in Duitsland. Voor kinderen onder de 16 jaar is de 2G regel niet van toepassing. Annuleren is in dit geval niet nodig.

5. De reservering bestaat uit (volledig gevaccineerde) volwassenen en kinderen tussen de 16 en 18 jaar die niet volledig gevaccineerd zijn en woonachtig zijn in Duitsland.
In dit geval kunt u de boeking gratis omboeken, of ontvangt u een voucher.

Kosteloos annuleren

Het is op dit moment niet mogelijk om kosteloos te annuleren. U kunt de boeking gratis omboeken, of ontvangt u een voucher.

 

 

Tijdens uw verblijf

Luca-app

Een suggestie om uw verblijf in Winterberg gemakkelijker te maken: Download alvast Luca, een app voor het traceren van contacten. Hiermee krijgt u in Winterberg eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld winkels en restaurants. 

Gratis testen

In Winterberg zijn testcentra waar u zich gratis kunt laten testen. Bekijk het overzicht van de teststraten op testen.nrw of winterberg.de.

 

Na afloop van uw verblijf

Terugreizen

België
Komt u uit België? Bekijk op info-coronavirus.be welke reisregels er gelden. Er kunnen maatregelen gelden om terug te reizen naar België.

Nederland
Komt u uit Nederland? Bekijk op nederlandwereldwijd.nl welke kleurcode Duitsland heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Alle Nederlanders die terugkeren uit Duitsland, moeten een coronabewijs kunnen laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Het coronabewijs bestaat uit (minstens) een van deze vier zaken: 

 • een volledige vaccinatie;
 • een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud;
 • een PCR-test van maximaal 48 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming);
 • een antigeentest van maximaal 24 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming).

In Winterberg kunt u zich gratis laten testen. 

Check
Precies weten waaraan u moet voldoen? Doe de check op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

 

Graag tot ziens in Winterberg!

Bekijk ons aanbod