Welkom in Winterberg

We mogen u weer ontvangen! Daar hebben wij ontzettend veel zin in. Wel moet u rekening houden met een aantal (wettelijke) plichten, vastgesteld door de Duitse overheid. Deze hebben we voor u op een rijtje gezet. 

 

Laatste wijziging: vrijdag 20 augustus 2021

Algemene richtlijnen

De basisregels blijven nog altijd van kracht:

 • Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Altijd en overal.
 • Was uw handen regelmatig.
 • Schud geen handen.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Heeft u koorts of verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis. Laat u testen. 
 • Indien u tijdens uw verblijf ziek wordt, vragen wij de receptie hiervan op de hoogte te stellen.
 • Een medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en alle openbare gebouwen (zoals de supermarkt, bakker, restaurant, winkel). Buiten is het dragen van een mondkapje niet nodig of is een alternatief mondkapje voldoende.

Incheck bij onze recepties

 • Indien mogelijk zullen wij de sleutel via onze sleutelkluis aan u overdragen. Zo is er geen fysiek contact.
 • Mocht bezoek aan de receptie toch nodig zijn, dan laten we één gast binnen in onze receptie. Eventuele andere gasten vragen wij buiten te wachten. 
 • Eventuele betalingen vinden online plaats of per pin.

(Hygiëne) voorafgaand aan uw verblijf 

 • Onze accommodaties zijn zorgvuldig schoongemaakt door onze housekeeping-medewerkers.
 • Zij zijn getraind om zorgvuldig de accommodatie te reinigen, naar de richtlijnen van het Duitse gezondheidsambt die hiervoor gelden.
 • Bedlinnen en handdoeken zijn in de woning aanwezig.

Er op uit tijdens uw verblijf

Geniet van uw verblijf in Winterberg. Er is genoeg te doen, op 1,5 meter en met de andere coronamaatregelen die gelden. 

 • Bezoekt u een meer of bos? Doe dat dan per fiets, auto, bus of trein. In het openbaar vervoer geldt een mondmaskerplicht. 
 • Volg altijd de richtlijnen op die gelden bij horeca of winkels.

Geniet van de natuur
Winterberg biedt voldoende ruimte om te genieten. Een wandeling, fietstocht of hardlooprondje is dus prima mogelijk. Natuurlijk... met afstand!

Restaurants en cafés
De binnen- en buitenterassen van restaurants en café's zijn geopend. U moet een mondkapje dragen en als u binnen wilt zitten moet u een negatieve coronatest laten zien of een vaccinatiebewijs. 

Winkels
Er mag een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in een winkel zijn en u moet uw contactgegevens achterlaten. Desalniettemin: Geniet ervan, het is vakantie! 

Attracties
De attracties rond Winterberg zijn weer geopend voor mensen die een negatieve testuitslag kunnen overleggen of al volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent: weer rennen, springen, feesten, zwemmen en volop geniet van de vakantie! 

 

Voor vertrek

Nationaal & regionaal

In Duitsland gelden zowel nationale als regionale regels. Voor uw bezoek aan Winterberg heeft u te maken met de nationale Duitse maatregelen en die van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. 

Toesturen voor aankomst

Voordat we u in Winterberg mogen ontvangen, hebben we nodig: 

 • Van degene die boekt: Volledige naam, volledig adrestelefoonnummer en privé-mailadres, voor het traceren van contacten bij een eventuele besmetting;

 • Van alle gasten: Een kopie van het ID, zodat we kunnen zien dat de test ook overeenkomt met de reizigers;

 • Van alle gasten ouder dan 6 jaar: Een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een herstelbewijs. 

 • Tijdens de herfstvakantie vragen wij ook een negatieve test of een vaccinatie- of herstellingsattest van alle kinderen van 6 jaar en ouder, aangezien zij tijdens de vakantie niet regelmatig worden getest.

Deze gegevens moeten uiterlijk om 10:00 uur op de dag vóór aankomst bij ons binnen zijn. Stuur ze naar info@welcomeinwinterberg.com.

Test, herstel of vaccin aantonen

Duitsland
Iedereen van 16 jaar en ouder die Duitsland binnen reist, moet een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een bewijs van herstel kunnen laten zien. Ook als u uit een land komt dat als niet-risicogebied geldt. De test moet gedaan zijn voordat u Duitsland binnen reist. Dit mag een antigeentest zijn.

Winterberg
Om te verblijven in Winterberg moet iedereen ouder dan 6 verplicht een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebben. Toon dit aan met:

 • Testuitslag van een goedgekeurde antigeen- of PCR-test, niet ouder dan 48 uur op de dag van aankomst
 • Vaccinatiebewijs (ten minste 14 dagen geleden volledig ingeënt)
 • Positieve testuitslag (minimaal 28 dagen en maximaal zes maanden oud)
 • Positieve testuitslag in combinatie met een bewijs van vaccinatie (testuitslag is minimaal 28 dagen en maximaal zes maanden oud, vaccinatie met minimaal één vaccindosis is ten minste 14 dagen geleden gezet)


Deze bewijzen moet u ook vooraf naar ons opsturen. Zie bovenstaande informatie bij ‘Toesturen voor aankomst’.

Risicogebied?

Bekijk vooraf of u uit een risicogebied komt op de website van het Robert Koch Institut. Duitsland kent twee gradaties: hoogrisicogebieden en gebieden met een zorgwekkende variant.

Dit moet u doen wanneer u uit een risicogebied komt

Hoogrisicogebied
Komt u uit een hoogrisicogebied? Dan moet u uw reis vooraf aanmelden op anreiseanmeldung.de. De ontvangen bevestiging moet u bij u hebben. Voor iedereen die niet gevaccineerd of hersteld is, geldt er een quarantaineplicht van 10 dagen. Dit geldt voor alle leeftijden. Na vijf dagen kan de quarantaine worden beëindigd met een negatieve test. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen de quarantaine na de vijfde dag beëindigen zonder zich te laten testen. 

Bent u volledig gevaccineerd of hersteld? Dan hoeft u niet in quarantaine. 


Virusvariantgebied
Komt u uit een virusvariantgebied? Dan moet u uw reis vooraf aanmelden op anreiseanmeldung.de. De ontvangen bevestiging moet u bij u hebben. Ook moet iedereen die (terug) komt uit een virusvariantgebied worden getest. Dat geldt ook voor gevaccineerden of mensen die zijn hersteld. De test mag een antigeentest zijn. Bij terugkeer uit gebieden met een virusvariant is een quarantaine van 14 dagen verplicht. Deze kan niet worden verkort. 

Welke test is geschikt? 

Antigeen- of PCR-testen zijn geschikt voor reizen. Op rijksoverheid.nl leest u welke testen geaccepteerd worden door de Duitse overheid. Of lees meer over toegestane tests op rki.de (Duits). 

 

Tijdens uw verblijf

Luca-app

Een suggestie om uw verblijf in Winterberg gemakkelijker te maken: Download alvast Luca, een app voor het traceren van contacten. Hiermee krijgt u in Winterberg eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld winkels en restaurants. 

Gratis testen

In Winterberg zijn testcentra waar u zich gratis kunt laten testen. Bekijk het overzicht van de teststraten op testen.nrw of winterberg.de.

In Nederland kunt u zich in juli en augstus gratis laten testen via testenvoorjereis.nl

Extra test

Als u met een negatieve test Duitsland inrijdt, moet u zich na 4 dagen opnieuw laten testen. De uitslag van deze test moet naar ons opgestuurd worden.

 

Na afloop van uw verblijf

Terugreizen

België
Komt u uit België? Bekijk op info-coronavirus.be welke reisregels er gelden. Er kunnen maatregelen gelden om terug te reizen naar België.

Nederland
Komt u uit Nederland? Bekijk op nederlandwereldwijd.nl welke kleurcode Duitsland heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanaf 8 augustus moeten alle Nederlanders die terugkeren uit een geel EU-land, een coronabewijs kunnen laten zien. Bij terugkeer uit groene landen hoeft dat niet. 

Dat coronabewijs bestaat uit (minstens) een van deze vier zaken: 

 • een volledige vaccinatie
 • of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud
 • of een PCR-test van maximaal 48 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming)
 • of een antigeentest van maximaal 24 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming)

In Winterberg kunt u zich gratis laten testen. Terugreizen naar Nederland mag alleen als de uitslag van de test negatief is.

Check
Precies weten waaraan u moet voldoen? Doe de check op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

 

Graag tot ziens in Winterberg!

Bekijk ons aanbod